Nyhed

Et venskab med god balance

Liv og Emil går begge på FGU-skolen i Ringsted på linjen Omsorg og Sundhed. De er rigtig gode venner, og komplimenterer hinanden godt.

Livs vej til FGU

Liv er 18 år, og startede på FGU for to år siden.

Da Liv gik i 10. klasse, blev hun udredt – hun fik depression, angst og OCD, og fandt ud af, at hun var autist. Derfor kunne hun på daværende tidspunkt ikke overskue en ungdomsuddannelse uddannelse.

En af hendes lærere vejledte hende til FGU. På FGU valgte Liv linjen Omsorg og Sundhed, fordi hun gerne ville være pædagogisk assistent.

– Jeg ville i starten gerne være pædagogisk assistent. Derfor valgte jeg Omsorg og Sundhed. Men jeg kan ikke lide fysisk kontakt med mennesker, som jeg ikke kender. Og det er lidt svært at være pædagogisk assistent, når man ikke kan lide at blive rørt ved. Jeg har derfor søgt ind på dyrepasseruddannelsen i Roskilde, som jeg håber på at starte på til februar. Jeg har nemlig ikke noget imod fysisk kontakt med dyr.

Følsomme sanser

Liv har brug for afskærmning, når hun sidder til undervisning i klasseværelset. Hun er nemlig følsom overfor lys, lyde og dufte, og det kan gå ud over hendes fokus og koncentration i undervisningen.

– Vi har en regel i vores klasse, at vi ikke tager parfume og parfumerede deodoranter på. Men hvis der kommer en duft eller lugt, som jeg ikke kan holde ud, så går jeg enten ud af klasseværelset, eller spørg min lærer, om vi ikke kan få luftet ud i klassen. Hvis der er for meget larm i klassen, så går jeg enten op til min lærer og siger det, ellers tager jeg høretelefoner på. Lys kan også irritere mig. Jeg kan godt finde på at sidde med solbriller i klassen, så jeg ikke bliver forstyrret af lyset.

Emils vej til FGU

Emil er 20 år, og har gået på FGU-skolen i Ringsted i 1 år. Men Emil har tidligere gået på en FGU-skole bare i Roskilde:

– Da jeg gik på FGU i Roskilde, vidste jeg ikke, hvilken uddannelse jeg skulle vælge, eller hvilken retning jeg nu skulle tage. Derfor fik jeg lov til at forlænge min FGU her i Ringsted, fortæller Emil.

Da Emil gik på FGU-skolen i Roskilde, gik han på IT/teknik-linjen. Men her i Ringsted har han valgt linjen Omsorg og sundhed:

– Da jeg startede her på FGU her i Ringsted, startede jeg på Mad og Ernæring linjen, hvor man skal arbejde i køkkenet. Men det var for stressende for mig at arbejde i køkkenet, så jeg fik lov til at skifte over til Omsorg og Sundhed efter to uger. Her mødte jeg så Liv.

Sammen om skolen

Udover at være rigtig gode venner, så komplimenterer Liv og Emil hinanden meget godt. Liv er den, som taler mest, mens Emil er en mere stille type.
Liv og Emil passer også rigtig godt på hinanden. Der er mange dage, hvor Liv er syg, og derfor ikke er i skole. Men det er Emil efterhånden vant til.

– Når Liv ikke er i skole, så er dagen rigtig kedelig. Der sker ikke så meget i løbet af skoledagen, når hun ikke er her. Når Liv er her, så føles det som om, at der er mere liv i klasseværelset, fortæller Emil smilende.

Til gengæld er Emil der hver dag. Så hvis Emil ikke er der, og Liv ikke ved hvorfor, så bliver hun bekymret:

– Hvis han ikke er i skole, og han ikke har fortalt mig hvorfor, så bliver jeg bekymret, for han plejer altid at være i skole. Og så skriver jeg flere beskeder til ham, indtil han svarer på, hvorfor han ikke er her, fortæller Liv.

Emil sidder sammen med Liv i hendes afskærmning. Men det er ikke på grund af, at han har brug for det, som hun har. Han gør det for Liv, så hun ikke føler sig ensom i afskærmningen.

Ro og afklaring på FGU

Liv er virkelig glad for at gå på FGU. Hun er mere afslappet især på grund af, at FGU passer på hende, og sørger for, at hun har det godt:

– Efter jeg startede på FGU, har jeg fået mere ro på. FGU har hjulpet mig med at tackle nogle af de problemer jeg har blandt andet med mine forhøjede og følsomme sanser. De tager meget godt hensyn til mig og mine problemer.

Liv fortæller også, at FGU forbereder hende på ”det virkelige liv”:

– Vi har faget PASE, hvor vi lærer om, hvordan vi passer vores egen økonomi. Vi har vores vejleder, som hjælper med vores uddannelse, videreuddannelse eller hvis man har nogle ting, som man ikke helt forstår. Vi får altså rigtig meget hjælp til, hvordan vi skal klæde os på til livet udenfor skolen, og hvordan vi passer på os selv. Det er så fedt.

Efter at være startet på FGU i Ringsted, er Emil blevet afklaret med, hvilken retning han nu skal tage:

– FGU går op i mig og min læring, og så er de utrolig forstående. Jeg føler mig tryg her, og så bliver man virkelig taget godt i mod. Og takket være FGU her i Ringsted, er jeg blevet meget mere afklaret med, hvad jeg vil efterfølgende. Jeg har lige søgt ind på Teknisk Designer i Roskilde, og håber på at komme ind, så jeg kan starte på uddannelse til februar.

Til februar går Liv og Emil hver deres vej. Men de er ikke bekymrede for, om deres venskab overlever. De er ikke i tvivl om, at de nok skal holde kontakten og mødes efter skoletid. FGU er for en periode, men venskaber, der opstår på FGU, kan holde hele livet.