Hvad er FGU?

Den forberedende grunduddannelse (FGU) er en helt ny skoleform for dig under 25 år, der har brug for at udvikle dig fagligt, socialt eller personligt for at komme videre i uddannelse eller job.

Bor du i Køge, Faxe, Stevns, Ringsted og Sorø Kommune, og er du hverken i gang med en uddannelse eller i job, kan FGU Midt- og Østsjælland være din vej videre.

Hos os får du hjælp til at finde din personlige motivation og sætte retning på din fremtid. Samtidig bruger du både hoved og hænder til at lære en masse fagligt. Du bliver en del af et stærkt fællesskab med mulighed for masser af sociale aktiviteter.

© Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Vælg mellem tre spor

Den 1. august 2019 slår vi dørene op for vores tre skoler i Køge, Faxe og Ringsted. Her kan du få en forberedende uddannelse på op til to år med udgangspunkt i ét af tre spor:

Med en afgående eksamen giver AGU dig adgang til erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser. Med en afsluttende faglig prøve giver PGU og EGU dig adgang til erhvervsuddannelserne.

Bliv klogere på dig selv

Som elev på FGU Midt- og Østsjælland bliver du klogere på dig selv, samtidig med at du får en uddannelse, du rent faktisk kan bruge til noget.

Vi giver dig mulighed for at prøve dig selv af i trygge rammer, så du f.eks. kan finde svar på, hvad du er god til, hvad du kan lide at arbejde med og hvilket job, du kan se dig selv i.

Hos os får du en aktiv og varieret skoledag med undervisning, der bygger på praksis, produktion og praktik. Du lærer at indgå i sociale sammenhænge og bliver udfordret også på det personlige plan.

Ha’ det godt imens

Du skal have det godt for at kunne lære. Derfor vil du hos os møde undervisere, der går op i, at du trives på skolen og har det godt.

Under din uddannelse kan du altid tale med en vejleder på din skole om de ting, der er svære. Sammen sikrer vi, at du har det godt hos os og gennemfører dit forløb.

Som FGU-elev får du tid til at uddanne dig i dit eget tempo. Der er nemlig ikke krav om, at du skal gennemføre uddannelsen på bestemt tid dog som udgangspunkt inden for to år.

Skoleydelse

Som elev på FGU Midt- og Østsjælland kan du få det, der hedder skoleydelse. Ydelsen varierer, alt efter hvor gammel du er, og om du bor hjemme eller for dig selv. Har du børn, kan du få et tillæg. 

Ydelse

Er du over 18 år, og bor du hjemme,
får du 2.631 kr. pr. måned

Er du over 18 år, og bor du for dig selv,
får du 6.106 kr. pr. måned

Er du under 18 år, får du 1.516 kr. pr. måned

Tillæg

Er du enlig forsøger,
får du 1.424 kr. pr. uge

Er du ikke enlig forsøger,
får du 569 kr. pr. uge

Ungdomskort

Som elev på FGU Midt- og Østsjælland kan du få et Ungdomskort, der giver dig billigere rejser med offentlig transport.

NB: Du kan blive trukket i din ydelse, hvis du ikke møder op til undervisning. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis du har lovligt fravær, f.eks. når du er syg. Ydelserne gælder for 2019 og er angivet før skat.

Vejledning

Der kan være mange grunde til, at du har brug for en forberedende grunduddannelse. Måske er du skoletræt eller i tvivl om, hvad du kan og vil. Måske er du faldet fra en ungdomsuddannelse og har brug for at finde vejen tilbage. Måske har du personlige problemer, der gør det svært for dig at passe en uddannelse eller et arbejde.

På alle vores tre skoler har vi en vejleder tilknyttet, du kan tale med både før og under din uddannelse. Vejlederen kan hjælpe dig med at afklare, om FGU overhovedet er noget for dig. Under din uddannelse kan I tale sammen om de ting, der er svære, så I sammen sikrer, at du gennemfører dit forløb.

Har du spørgsmål til vores uddannelse og de tre spor, eller er du i tvivl, om FGU Midt- og Østsjælland er noget for dig, så kontakt en af vores vejledere.

Kontakt en vejleder 

Fritze TillischVejleder, Ringstedft@fgu4you.dk81 10 08 76
Githa LarsenVejleder, Køgegl@fgu4you.dk42 13 53 05
Sanne KrøyerVejleder, Faxeskr@fgu4you.dk41 78 66 44

Er du ordblind?

Hvis du er ordblind og gerne vil tale med en vejleder, så ring til os og læg en besked, så ringer vi dig op.

Er du i tvivl?

Hos os kan du tage en gratis test for ordblindhed. Ring til os og hør hvordan.

Sådan bliver du elev

På FGU Midt- og Østsjælland har vi ingen adgangskrav. For at blive elev hos os skal du først tale med en UU-vejleder, i den kommune du bor i. UU-vejlederen skal målgruppevurdere dig for at finde ud af, om uddannelsen matcher dine ønsker og behov. Målgruppevurderingen er ikke en test eller en ny uddannelsesparathedsvurdering. Det er en samtale om dig og din situation, dine ønsker og drømme for fremtiden osv. Den er til for at sikre, at du kun starter på FGU, hvis det er det rigtige for dig.

Test om FGU er noget for dig

Vil du gerne teste, om FGU er noget for dig, kan du prøve uddannelsen og de forskellige fag af i et kort forløb på maksimalt to uger. Du behøver ikke være målgruppevurderet til FGU for at teste uddannelsen. Kontakt vejlederen på den skole, du gerne vil prøve, for at høre mere.

Gå i gang når du er klar

Vi har løbende optag på FGU Midt- og Østsjælland. Det betyder, at du kan gå i gang med vores basisforløb, så snart du er klar til det. Når du har gennemført basisforløbet, begynder du på det spor, du har valgt; Almen Grunduddannelse (AGU), Produktionsgrunduddannelse (PGU) og Erhvervsgrunduddannelse (EGU). Fortryder du dit valg, kan du ændre det undervejs. Vi har optag på vores tre spor i august og januar måned.