Nyhed

Marcel er mere rolig nu

Da Marcel begyndte på FGU-skolen i Køge, mærkede han hurtigt et pres forsvinde. Roen faldt over ham, og han føler sig nu bedre rustet til videre uddannelse.

19-årige Marcel kom til Danmark med sin familie fra Polen i 2019. Familien bosatte sig i Køge. Et par måneder efter ankomsten begyndte Marcel i 10. klasse, men han følte hurtigt, at niveauet var for højt, og at hans danske sprog ikke var godt nok til, at han kunne følge med i undervisningen.

Nye muligheder på FGU

På udkig efter nye muligheder talte Marcel med sin kommunale vejleder, som vejledte ham til at vælge FGU. Da Marcels primære formål med FGU’en var at styrke sit danske sprog, valgte han uddannelsessporet Almen Grunduddannelse (AGU), hvor han blev tilknyttet DSA-holdet (dansk som andetsprog).

Mere tid og mindre pres

Marcel er virkelig glad for at gå på FGU-skolen. Han har mere tid til at lave sine lektier derhjemme, og der er ikke det samme karakterpres, som da han gik i 10. klasse. Derudover har han fået styrket sine danskkundskaber, fordi han har et større socialt fællesskab med de øvrige FGU-elever, end han havde med klassekammeraterne i 10. klasse.

–  Folk er meget imødekommende. Jeg føler mig slet ikke presset som før. Alle, både lærere, elever og vejledere, er så søde og forstående. Hvis man har brug for hjælp, så får man det, uanset hvem man spørger, fortæller Marcel.

Praktik gav afklaring

Under sin tid på FGU har Marcel været i praktik som elektriker, men han fandt hurtigt ud af, at det ikke var noget for ham. Han fortæller:

– Som elektriker er man meget fysisk aktiv, og jeg fandt ud af, at det ikke lige var mig. Derfor spurgte jeg min FGU-vejleder, om jeg måtte stoppe min praktik og få undervisning her på FGU i stedet. Da hun sagde ja, blev jeg meget lettet.

Selvom praktikopholdet ikke forløb som planlagt, er Marcel stadig glad for, at han blev afklaret omkring, at han ikke skal være elektriker:

– Jeg fandt ud af, at det ikke var det, jeg skulle arbejde med resten af mit liv og kunne derfor koncentrere mig om at finde ud af, hvad jeg så skulle, fortæller han.

Store arkitektdrømme

Med en afsluttende prøve er AGU adgangsgivende til erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser, og Marcel ved nu, at målet for ham er at starte på en HF i Ringsted til vinter efter prøverne. Selvom Marcel fortsat går på FGU-skolen i Køge, er han nemlig flyttet hjemmefra til Ringsted, hvor han bor sammen med en ven. Han drømmer om at blive arkitekt, så fritiden bruger han på at tegne og bygge højhuse og tårne ud af karton. At dyrke interessen for arkitektur motiverer ham, fortæller han.

– Jeg håber virkelig på at blive arkitekt en dag. Derfor er jeg på AGU, så jeg kan tage en HF, som kan føre mig videre på universitetet, fortæller Marcel om den uddannelsesplan, der nu står klar for ham.