Nyhed

Nikoline er nu afklaret

Nikoline startede på FGU som deltidselev. Hun vidste ikke, hvad hun ville, og hun brød sig ikke om at være social. Mindre end 1 år senere er hun nu på fuld tid, social og på vej videre i ungdomsuddannelse.

Da 18-årige Nikoline droppede ud af 10. klasse på efterskole, ledte hun efter en ny vej videre til ungdomsuddannelse. Hun ville gerne holde sine dansk- og matematikfærdigheder ved lige. Derfor foreslog uddannelsesvejlederen FGU. Men Nikoline har været udfordret på det sociale, og sådan havde hun det også, da hun startede på FGU-skolen i Køge i efteråret 2022. Uddannelsesvejlederen havde fortalt hende om muligheden for fjernundervisning på FGUdigital, men efter en rundvisning på FGU-skolen, var hun så glad for de mennesker, hun mødte, og for værkstedslinjen UpDezine, at hun tilvalgte det fysiske fremmøde.

– Jeg var herude på FGU-skolen i et par dage, før jeg valgte værkstedslinje. Jeg tog herud med intentionen om at vælge FGUdigital, men skolen var bare så meget bedre end forventet, at jeg endte med at sige, at jeg gerne ville komme her fysisk. Jeg følte mig også meget accepteret af alle, selvom jeg blot var en gæst på skolen, fortæller Nikoline.

Fra deltid til fuldtid i et inkluderende fællesskab

Det blev vurderet, at Nikoline ville have bedst af at starte op på nedsat tid og trappe langsomt op, så hun med tiden ville kunne honorere kravene på en ungdomsuddannelse. Allerede efter juleferien var hun klar til fuld tid. Nikoline fortæller:

– Det er lidt hårdt at være på fuld tid, når jeg ikke er så god til det sociale. Før havde jeg fri lige efter frokost, og nu skal jeg blive i 2 timer til. Det kan virke uoverskueligt nogle gange, men jeg følte mig virkelig klar til det. Jeanette [faglærer på UpDezine] har også givet mig lov til at trække mig fra de andre i klassen, så jeg sidder et stykke væk fra dem, men stadig i samme lokale, så jeg kan følge med i undervisningen.

De andre elever har også haft betydning, fortæller Nikoline. Hun er overrasket over, hvor accepterende og inkluderende man er på FGU.

– Jeg føler mig ikke ekskluderet mere, som jeg har gjort tidligere på andre uddannelsessteder. Og så er der også en forståelse for, at det er okay at være træt en dag, eller hvis man ikke lige helt har lyst til at være social med de andre. Det gør mig utrolig glad og komfortabel, for det var ikke noget, som jeg havde forventet, da jeg startede her, fortæller hun.

Hurtigt videre til ungdomsuddannelse med masser af støtte

På trods af Nikolines korte tid på FGU er hun efter sommerferien allerede på vej videre til ZBC i Næstved, hvor hun skal studere EUX Business. Hun fortæller, at hun har fået afgørende støtte fra hendes faglærer Jeanette og vejleder Ninette:

– Jeg forventede ikke at starte på en ungdomsuddannelse så tidligt, men min faglærer Jeanette rykkede til mig, fordi hun vidste, at jeg var klar. Min vejleder Ninette hjalp mig med at søge om optagelse på ZBC. Hun har også arrangeret nogle rundvisninger, selvom jeg har besøgt skolen, så jeg kan se den flere gange, inden jeg starter. Det gør mig mere tryg. Det er rart, at der er nogle her på FGU, som sørger for, at man kommer godt videre, når man går herfra.

Accept og forståelse

Selvom Nikoline allerede skal videre, har hun været meget glad for sin tid på FGU. Udover at føle sig inkluderet, har hun også fået accept og forståelse af både elever og lærere, fortæller hun.

– Jeg føler mig meget normal her i forhold til andre steder, som jeg har været. Og så synes jeg, at det er fantastisk, at der er en skole som FGU, som tager hensyn til ens udfordringer, og at der er denne forståelse for, at det er okay, at man ikke ved, hvad man vil, selvom andre måske gør, fortæller Nikoline.

Nikoline fortæller også, hvordan FGU har hjulpet på hendes personlige udvikling:

– FGU har gjort rigtig meget for mig. For bare et halvt år siden var jeg hjemme, fordi jeg ikke havde overskuddet til at se og være sammen med andre mennesker. I dag er jeg fuldtidselev på en skole og socialiserer med andre mennesker. Jeg er endda på vej videre i ungdomsuddannelse – det er en stor sejr for mig! Jeg er virkelig stolt af mig selv. Jeg er nervøs for det næste skridt, men jeg ved, at jeg klarer det – ligesom jeg klarede FGU.