Nyhed

Suzana suser mod sin drømmeuddannelse

20-årige Suzana kom til Danmark fra Eritrea tilbage i 2020, og nu kun fire år efter er hun allerede kommet ind på uddannelsen til social- og sundhedsassistent. Vejen dertil har gået forbi FGU-skolen i Køge, hvor hun på rekordtid udviklede sig både fagligt og personligt.

Sproglig rejse

Hvis vi spoler tiden fire år tilbage, var den kun 16-årige Suzana og hendes familie netop flygtet til Danmark i skyggen af en verdensomspændende pandemi. Den første tid boede hun på flygtningecenteret Mandehoved på Stevns. Hun blev hurtigt tilknyttet til CDI (Center for Dansk og Integration) i Køge, hvor hun lærte det finurlige og vanskelige danske sprog. Halvandet år efter opstart afsluttede hun sit forløb på CDI og blev visiteret til en AGU (almen grunduddannelse) på FGU-skolen i Køge.

FGU har skabt fundamentet

Suzana begyndte på AGU-linjen på FGU-skolen i Køge i december 2022, og blev hurtigt glad for skolen.

– Jeg har fået nogle gode venskaber, som jeg stadig ser i dag, selvom jeg er stoppet på FGU. Jeg har været rigtig glad for at gå her.

Det var ikke kun den personlige og sociale udvikling, som steg hurtigt, men også den faglige. Med gode lærere i ryggen formåede Suzana at blive klar til eksamener, så hun i vinteren 2023, kun et år efter hun begyndte på FGU, fik afsluttet sine eksamener i dansk, matematik og naturfag.

-Jeg har haft nogle rigtig gode lærere, som har været gode til at lave spændende og interessant undervisning. Det har virkelig været godt at gå på FGU-skolen i Køge.

Et skridt nærmere drømmeuddannelsen

Suzana har sideløbende med sin tid på AGU været i ugentlige praktikker på plejehjem og blev i sommeren 2023 ansat på Tingsted plejehjem. Med støtte fra sin vejleder på FGU-skolen i Køge og sin kommune ungevejleder søgte Suzana ind på SOSU-assistentuddannelsen på ZBC i Køge, hvor hun har gået siden januar.

Suzana har klaret det så godt og fået rosende ord med fra de praktikker, hun har været i i løbet af sin FGU-tid, at hun har formået at få elevplads som SOSU-elev i Stevns Kommune.

-Jeg kan godt lide at hjælpe andre og gøre noget godt for dem, og så øver jeg mig også i at kommunikere på dansk, når jeg snakker med de ældre. Så jeg er rigtig glad for at have fået denne elevplads, så jeg kan udvikle mig mere.

Suzanas helt store drøm for fremtiden er at komme ind på uddannelsen til sygeplejerske.

Du kan læse mere om den almene grunduddannelse (AGU) her.