Nyhed

Faktaboks om FGU-eud

FGU-baseret erhvervsuddannelse (FGU-eud) er en særligt tilrettelagt erhvervsuddannelse for unge i FGU’ens målgruppe. FGU-eud har samme mål og niveau og afsluttes med en svendeprøve som ordinær eud. Uddannelsen gennemføres helt eller delvist på en FGU-institution.

FGU Midt- og Østsjælland er pt. godkendt til 21 lærlinge fordelt på FGU-skolerne i Køge, Ringsted og Faxe og inden for fagområderne gartner, smed, kok, mediegrafiker, IT-supporter, maler, tømrer, kontorassistent og ejendomsserviceteknikker.

Vil du vide mere?

Klik her for at læse mere om FGU-EUD på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside

Kontakt os

Kontakt vejleder Githa Larsen:

gl@fgu4you.dk

42 13 53 05

To lærlinge på vej til Kenya

Som led i deres FGU-baserede erhvervsuddannelse er to lærlinge fra FGU-skolen i Køge på vej til Kenya. Sammen med lærlinge fra ZBC og Karen Blixen Hospitality School skal de deltage i kokkeevents med fokus på faglige fællesskaber for verdensmålene i Nairobi.

En ti dage lang studierejse til Kenya udgør første del af et ambitiøst projekt med fokus på folkemøder og faglige fællesskaber for verdensmålene. FGU Midt- og Østsjælland og tre øvrige uddannelsesinstitutioner er involveret i partnerskabet, der har NGO’en 2030beyond som leadpartner. Formålet med projektet er at engagere partnerinstitutionernes elever i kokkeevents i SDG-Village i Kenya og på Verdensmålenes Plads på Folkemødet på Bornholm. Direktør i FGU Midt- og Østsjælland Jesper Madsen forklarer:

– Projektpartnerne vil med det her projekt involvere de unge kokkelærlinge i den demokratiske samtale, engagere dem i bæredygtighed og udviklingssamarbejde, facilitere faglige fællesskaber på tværs af grænser og styrke deres faglige udbytte med globalt perspektiv.

Furkan og Kristian hedder de to lærlinge fra FGU-skolen i Køge, der bl.a. takket være to studierejselegater fra Køge Borger- og Haandværkerforenings Uddannelsesfond har fået muligheden for at deltage i rejsen til Kenya. Med sig på rejsen har de deres faglærer. De to lærlinge glæder sig selvsagt til den oplevelse, der venter dem:

– Det er fedt, at man som lærling kan få lov til at lære om sit fag også uden for Danmark. Vi kommer til at lave retter, vi aldrig har prøvet før og bruge lokale råvarer, som vi slet ikke kender herhjemme, og så skal vi samarbejde med afrikanske kokkeelever i køkkenet, fortæller de to forventningsfuldt.

Udover de faglige læringsmål, som lærlinge kan opnå ved at rejse ud i verden under deres uddannelse, er der også andre og lige så vigtige mål for øje, forklarer Jesper Madsen:

–  At mestre det at rejse til og begå sig i udlandet og øve det at indgå i et fællesskab med medrejsende såvel som med elever i modtagerlandet, det styrker i den grad vores lærlinges sociale færdigheder og personlige kompetencer, hvilket er lige så vigtigt for dem at arbejde med som de faglige.  

Rejsen til Kenya udgør blot et ”proof of concept”, idet projektpartnerne har ambitioner om at skalere konceptet i de kommende år på Verdensmålenes Plads under Folkemødet på Bornholm, men lige så vel i Kampala i Uganda, som ligger i pipeline for 2023.